Satulan sovitus


Satulan sovitus

Tervetuloa satulan sovitukseen!

Satulansovitus onnistuu Sipoossa Nevas Gårdin ratsastustallien yhteydessä, mikä mahdollistaa satuloiden testauksen heti paikan päällä. Ratsukolla on käytössään täyspitkä maneesi ja iso ratsastuskenttä. Pitkän matkan tulijoille voimme myös tarjota tarhausmahdollisuuden satulan sovituksen ajaksi. Yöpymismahdollisuuskaan ei ole poissuljettu. Jos kuitenkin hevosesi on hankala kuljettaa paikan päälle, satulabussimme on mahdollista tilata tallillesi ja satulan sovitus voidaan tehdä hevosellesi tutussa ja turvallisessa paikassa.

Ratsastuksenopettajien koulumestari 2017 Erica Högman ja suomenhevosensa Sarantino ovat tulleet tarkistuttamaan Greenwich Olympian -satulan istuvuuden.


Satula on hevosen tärkein varuste

Riippumatta siitä onko satula kilparatsukon tai harrastehevosen käytössä, huonosti istuva satula aiheuttaa hevoselle kipua, vaikuttaa negatiivisesti ratsastussuoritukseen tai pahimmassa tapauksessa pysyviin selän vaurioihin. On hyvä muistaa, että huonosti istuva satula on myös iso turvallisuusriski. Epäsopivasta satulasta oirehtiva hevonen voi esimerkiksi oireilla pukittelemalla, esteistä kieltäytymällä tai ottaa äkkilähtöjä. Vastuuntuntoinen ratsastaja varmistaa satulan istuvuuden ja huollattaa satulan säännöllisesti. Jokainen hevonen ansaitsee sopivan satulan.

Ammattitaitoinen satulansovittaja huomioi aina ensisijaisesti hevosen hyvinvoinnin. Lue lisää, millainen on sopiva satula hevoselle.

Satulan sovitus varmistaa, että satula istuu hevoselle hyvin.


Ennen satulan sovitusta

Ennen satulan sovitusta on suositeltavaa, että hevosesi terveydentila on hyvä, sillä esimerkiksi hevonen joka on pahasti kipeyttänyt selkänsä edellisestä epäsopivasta satulasta tai esimerkiksi ontuu jalkaansa, ei pysty välittämään oikeanlaista kuvaa satulan sopivuudesta. On tärkeää, että annat hevosen tervehtyä kivuistaan mahdollisimman hyvin, ennen kuin uutta satulaa sovitetaan selkään. Jos kuitenkin epäsopiva satula vaivaa hevostasi keskellä kilpailukautta ja levolle ei ole mahdollisuutta, olemme ehdottomasti apunasi löytämään parhaan mahdollisen ratkaisun hevosellesi, jotta kilpailukautta voidaan jatkaa menestyksekkäästi loppuun asti.

Ennen satulan sovitusta on suositeltavaa, että hevosesi terveydentila on hyvä.


Satulan sovitus

Satulan sovituksen suorittaa satulaseppämme Petro Sirola. Laaja valikoimamme koostuu laadukkaista käytetyistä koulu-, este- ja yleissatuloista sekä edustamistamme Jeremy Rudge -mittatilaussatuloista ja Meyer Selles -satuloista. Voit myös hakea putikiista sovitettavaksi satuloita ja sovittaa itsenäisesti niitä kotitallissasi. Sovitusaika on noin viikko ja asiakas vastaa satulan mahdollisesta palautuksesta sovittuun päivämäärään mennessä. Voit palauttaa satulan myös postitse (paketti ovelle) ja asiakas vastaa postituskuluista.

Satulan sovitukseen ottamisesta teemme asiakkaan kanssa aina kirjallisen sopimuksen ja asiakkaan on hyvä varautua todistamaan henkilöllisyytensä. Asiakas vastaa satulansovituksen aikana satulalle koituneista mahdollisista vahingoista, joten säilytäthän ja käytäthän satulaa asianmukaisesti ja palautat sen siistissä kunnossa.

Satulan sovituksessa on tärkeää, että asiakas kertoo, mitä toiveita hänellä on satulan suhteen, sillä satulan pitää sopia myös ratsastajalle.


Satulan kokeilussa huomioitavia asioita

On äärimmäisen tärkeää, että osaat satuloida hevosesi oikein. Valitettavan usein vastaan tulee liian eteen satuloituja hevosia, mikä vaikuttaa merkittävästi satulan istuvuuteen. Hevosen omistajan pitää olla myös äärimmäisen tarkka satulan sijoittamisessa oikealle paikalle jos hevosella on useampi ratsastaja kuten esimerkiksi vuokraajia tai ratsastuskouluoppilaita. Jokaisen ratsastajan kanssa tulisi tarkkaan käydä läpi satulan oikea paikka hevosen selässä.

Lopullisen sopivan satulan istuvuuden kertoo koeratsastuskerrat, hevosen liikkumistapa sekä ratsastajan ratsastustyyli. Koeratsastuksen aikana ratsastajan on hyvä käydä myös istuntaa läpi ammattitaitoisen valmentajan kanssa. Joskus ratsukon epäsopiva vanha satula on saattanut muuttaa radikaalisti ratsastajan istuntaa. Esimerkiksi ratsastaja, joka on pitkään ratsastanut takapainoisella satulalla, voi muun muassa kokea tasapainossa olevan satulan etupainoiseksi.