Satulansovittaja varmistaa, että kyseessä on sopiva satula hevoselle.

Sopiva satula hevoselle – hevosen hyvinvointi edellä


Satula on hevosen tärkein varuste. Sen tehtävä on suojella hevosen selkää ja jakaa ratsastajan paino hevosen selkään mahdollisimman tasaisesti alueelle, jolla satula sijaitsee.

Tässä tekstissä kerromme, millainen on sopiva satula hevoselle ja miksi hevosen hyvinvointi on hyvä huomioida satulan valinnassa.

Millainen on sopiva satula hevoselle?

Hevosen selkä ei ole luotu kestämään ratsastusta ilman asianmukaista suojaa. Satulan on istuttava täydellisesti, jotta se ei aiheuta hevoselle kipua tai vammoja.

Oikeanlainen satula ei ainoastaan vähennä vammojen riskiä. Hyvin istuva satula mahdollistaa paremman ohjauksen ja yhteydenpidon hevoseen, mikä tekee ratsastuksesta turvallisempaa ja mukavampaa sekä hevoselle että ratsastajalle.

Sopivan satulan tunnusmerkkejä:

  • oikea leveys ja pituus
  • sopii hevosen selkärangan muotoon ja leveyteen
  • jakaa ratsastajan painon tasaisesti satulan alueelle
  • sallii hevosen liikkua vapaasti

Mitä epäsopiva satula saa aikaan?

Epäsopiva satula on tyypillisesti liian pitkä, kapea tai leveä tai runkomalliltaan väärä. Pahimmillaan vääränlainen satula voi aiheuttaa hevoselle monenlaisia ongelmia, kuten selkä-, jalka- ja lihaskalvon vaurioita. Nämä vauriot voivat olla vakavia ja johtaa pysyviin terveyshaittoihin, kuten nikamien lähentymiseen ja hankautumiseen, mikä puolestaan voi aiheuttaa kroonista kipua ja liikkumisvaikeuksia.

Sopiva satula on myös turvallisuustekijä. Vääränlainen satula voi aiheuttaa hevoselle käytösongelmia ja vaarallista käyttäytymistä. Hevosen haluttomuus liikkua voi johtua epäsopivasta satulasta.

Satulan on sovittava myös ratsastajalle

Vaikka satulan sopivuus hevoselle on tärkeintä, pitää satulan luonnollisesti sopia myös ratsastajalle. Sopiva satula vaikuttaa ratsastusmukavuuteen, minkä hevonen aistii. Jos ratsastajalla on vaikea istua satulassa, hän tahtomattaankin lähettää hevoselle ristiriitaisia signaaleja – ratsastaja saattaa puristaa jaloilla estäen hevosen liikkumisen eteen päin.

Yhteenveto

Lopuksi tarkistuslista sopivan satulan valintaan:

  1. Satulan istuvuus: Satulan pitää olla oikean levyinen ja pituinen. Satulan tulee sopia hevosen selkärangan muotoon ja leveyteen. Satulan tulee jakaa ratsastajan paino tasaisesti satulan alueelle. Satulan tulee sallia hevosen liikkua vapaasti.
  2. Ratsastajan mukavuus: Satulan tulee olla mukava myös ratsastajalle, tukea oikeaa istuma-asentoa ja jakaa ratsastajan paino tasaisesti.
  3. Satulan materiaali: Laadukkaat materiaalit ja hyvä valmistustapa takaavat satulan kestävyyden ja toimivuuden.
  4. Käyttötarkoitus: Satulan malli ja tyyppi riippuvat siitä, mihin ratsastusmuotoon sitä käytetään (esim. este-, koulu- tai maastoratsastus).
  5. Sovitus: On suositeltavaa käyttää ammattilaisen apua satulan sovituksessa

 

Lue lisää ja tutustu myytäviin satuloihimme: