Kuinka usein satulan istuvuus tulisi tarkistuttaa satulasepällä?


satulansovittaja

The Society of Master Saddlerin virallinen suositus on, että satulan istuvuus ja sen toppaukset tulisi tarkistuttaa puolivuosittain. Jos hevonen on kehitysvaiheessa, ne olisi hyvä tarkistaa jopa useammin.

Uuden satulan ensimmäinen tarkastus kannattaa tehdä jo kolmen kuukauden sisällä satulan käyttöönotosta, sillä uusi villa satulassa painuu nopeammin. Useimmiten myös hevosen lihaksisto saattaa muuttua kolmen kuukauden sisällä, kun aktiivinen treeni aloitetaan uuden satulan myötä. Sama sääntö pätee myös uudelleen villoitettujen satuloiden kohdalla.

Koska satulan toppaukset (villat) painuvat käytössä, onkin tärkeää, että hevosen omistaja kutsuu säännöllisin väliajoin satulasepän paikalle tarkistuttamaan toppauksien kunnon ja satulan istuvuuden. Myös hevoset muuttuvat lihaksistoltaan treenin ja ruokinnan myötä, ja siksi satulan istuvuus kannattaa tarkastaa säännöllisesti, ennen kuin ongelmat ehtivät syntyä.

Valitettavan usein satulaseppä kutsutaan paikalle vasta sitten, kun hevonen reagoi satulaan negatiivisesti ja on kipeyttänyt selkänsä. Unohdamme, että hevonen saaliseläimenä piilottaa kivun näyttämistä mahdollisimman pitkään. Hevonen on saattanut jo tovin kärsiä epäsopivasta satulasta ja ilmaisee kivun vasta sitten, kun kipu on niin kova, ettei sitä voi enää peitellä.

Epäsopivan satulan myötä hevoselle syntyy puolestaan sekundäärisiä vaurioita (esimerkiksi jalkavammoja tai vatsahaava), joten on tärkeää, että satulan sopivuutta ja sen toppauksia arvioidaan säännöllisesti osaavan satulasepän kanssa. Näin säästytään uusilta vammoilta ja turhan kivun aiheuttamiselta hevoselle.

Pitäkäämme hyvää huolta karvaturpien hyvinvoinnista.


Lisää aiheesta: