
Onneksi olkoon tulevasta kavioliitosta! Olet ison päätöksen äärellä, ja omalta osaltamme haluamme antaa sinulle vinkkejä tulevan hevosen valintaan näin satula-ammattilaisen vinkkelistä.
Kavioliitto on mitä uskomattomin liitto ikinä, mutta se voi olla myös paljon turhautumista ja rahanmenoa. Haluammekin kertoa oman näkemyksemme, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun olet ostamassa omaa hevosta ja valitset itsellesi liittolaista. Painotamme, että keskitymme vinkeissä vain satula-asioihin – tulee toki ottaa huomioon muitakin asioita kuin mitä tässä artikkelissa käsittelemme.
1. Hevosen ikä – Minkä ikäinen hevonen kannattaa ostaa?
Kun valitset hevosta, on hyvä muistaa, että mitä nuorempi hevonen, sitä enemmän tulee alkuvaiheessa muutoksia hevosen rakenteeseen. Hevosen rakennekehitykset loppuvat yleensä aikuisiässä eli noin 7-8 vuoden iässä. Sen jälkeen muuttuvat asiat tapahtuvat lihaksistossa. Eli jos harkitset nuorta hevosta, sinun tulee varautua siihen, että saatat joutua vaihtamaan satuloita useamman kerran ennen kuin hevosesi on täysi-ikäinen rakenteeltaan. Toisin sanoen rahanmenoa satuloihin saattaa tulla.
Rakenteen muutoksia on vaikeaa ennakoida, joten onkin suotavaa, että käytät apunasi ammattilaissatulaseppää, joka osaa arvioida parhaiten satulan muokattavuuden selän muutoksiin nähden. Satulasepän avulla vältyt myös turhilta satulaostoilta, sillä useat satulat ovat muokattavissa, ja muokattavuuden arvioinnin tekee parhaiten satulaseppä.
2. Hevosen lihaskunto ja koko suhteessa ratsastajaan
Aikuinen hevonenkin saattaa olla erittäin lihasköyhä. Hevosen lihaksiston alikehittymiseen vaikuttavat mm. ravinto, käyttö, sairaudet ja edellisen satulan aiheuttamat vauriot. Siksi olisikin hyvä, että tunnustelet vähän hevosta selästä painelemalla, onko siellä reaktioita, kireitä lihaksia tai jopa monttuja.
Tarkkaile myös, miten hevonen käyttäytyy satuloidessa ja selkään nousussa. Alta juokseva hevonen selkään nousussa voi viitata epäsopivaan satulaan ja siitä voi seurata taas muita sekundäärisiä ongelmia.
Lisäksi hevosen tulisi olla sinulle sopivan kokoinen. Hevonen voi olla korkea, mutta sillä saattaa olla hyvinkin lyhyt satulansija. Mitä isompi ratsastaja ja pienempi satulansija, sen hankalampaa satulan hankinnasta tulee, sillä markkinoilla on rajoitettu määrä lyhytrunkoisia satuloita isommalla istuimella.
Näissä tapauksissa yleensä mennään mittatilaussatulaan, jossa ensiksi sovitetaan oikea runkomalli hevoselle ja sen jälkeen rakennetaan asiakkaan tarpeiden mukaan istuinosa ja polvituet. Esimerkiksi islanninhevosilla on erittäin lyhyet satulansijat ja aikuisratsastajat, jolloin satulanhankinta saattaa olla hyvinkin haasteellista.
3. Osta satula ammattilaiselta
Satulansovittajia on moneen lähtöön. Tänä päivänä tuntuu, että kaikki osaavat sovittaa satulan, ja mielipiteitä on yhtä monta kuin on sovittajiakin. Satulan hankinnassa kannattaa kääntyä koulutetun ja kokemuksen omaavan satulasepän tai satulansovittajan puoleen.
Suomessa, kuten monissa muissakin maissa, löytyy alalta monenlaisia palveluntarjoajia aina tarvikemyyjistä hevoshierojiin, mutta aito ammattilaisuus vaatii erikoistunutta osaamista ja ymmärrystä hevosen anatomian erityispiirteistä.
Kokenut satulaseppä osaa ottaa huomioon hevosen ja ratsastajan tarpeet ja sovittaa satulan niiden mukaisesti. Satulasepällä on myös osaaminen satulan muokkaustöihin, jolloin vältyt turhalta satularumbalta.
On myös tärkeää, että hevosen omistaja ottaa myös itse asioista selvää ja käy satulansovitusklinikoilla. Esimerkiksi me järjestämme muutaman kerran vuodessa satulansovitusklinikoita ympäri Suomen. Tuomme myös ulkomailta asti alan huippuammattilaisia kouluttamaan hevosen omistajia.
4. Satula on tärkein varuste – varaa hyvä budjetti satulan ostoon
Satula on hevosen tärkein varuste hevosen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Sopiva satula on myös turvallisuusasia. Epäsopiva satula aiheuttaa hevoselle kipua ja hevonen reagoi monenlaisesti kipuun. Hevonen voi lopettaa liikkumisen, pukittaa, ottaa lähtöjä, käyttäytyä aggressiivisesti jne. eli ratsastajan turvallisuuden kannalta on äärimmäisen tärkeää, että satula on hevoselle sopiva.
Mitä enemmän budjetoit satulan hankintaan, sitä enemmän sinulla on valinnanvaraa. Tiukka budjetti ohjaa helposti sinua tekemään kompromissin ja päädyt ei niin sopivaan satulaan tai et löydä satulaa laisinkaan. Tämä ei tarkoita sitä, että löydät sopivan satulan vain kalliilla hinnalla, mutta etsinnästä saattaa tulla haastavampaa. Tämän päivän laatusatulat maksavat enemmän laadukkaiden materiaalien, suunnittelutyön ja valmistuskulujen vuoksi.
5. Ostotarkastus
Teetä hevosellesi ostotarkastus ja älä usko vanhoihin röntgenkuviin vaan teetä aina ostotarkastus niin, että olet itse paikalla. Jos hevosen selkä on vioittunut siihen pisteeseen, ettei hevosella voi enää ratsastaa, mikään sopiva satula ei pelasta hevosta takaisin ratsastuskuntoon. Siksi kattava ostotarkastus kannattaa tehdä valitsemallesi hevoselle.
Lisää aiheesta: